Terapi Obsessive-Compulsive – Masalah obsesif-kompulsif mempunyai penyelesaian logik

Gangguan Obsessive-Compulsive Anda ingin keluar dari rumah, tetapi buka kunci dan tutup beberapa kali untuk memastikan ia dikunci. Mandi semakin panjang dan lebih lama daripada biasa, atau tidak berjalan di lorong sambil berjalan di jalan-jalan. Gejala-gejala ini adalah sebahagian daripada gejala OCD (gangguan obsesif-kompulsif) hari ini. OCD adalah salah satu daripada 20 penyebab utama penyakit berkaitan penyakit di dunia dan dapat diakses oleh semua orang di dunia saat ini dan mungkin banyak dari kita menderita tanpa mengenalinya. Mari lihat gejala dan cara merawat gangguan obsesif-kompulsif untuk menyelamatkan diri kita, orang-orang di sekeliling kita, atau kanak-kanak yang kita alami, tetapi sudah pasti kita tidak dapat mengesannya.

Rawatan gangguan obsesif-kompulsif
Jika anda pergi ke seterika dua kali, lihat jika anda mencabutnya. Atau anda telah mengunci pintu kereta, ini adalah perkara biasa. Tetapi jika anda mempunyai gangguan obsesif-kompulsif (OCD), pemikiran dan tingkah laku yang menjadi obsesif anda menjadi sangat sengit sehingga ia bertentangan dengan kehidupan harian anda. Semua yang anda lakukan tidak mungkin menyelesaikan masalah ini. Tetapi jangan bimbang, inilah penyelesaiannya. Anda boleh menghilangkan pemikiran yang tidak diingini dan pemikiran yang tidak rasional dengan strategi dan strategi penjagaan diri dan mengembalikan kawalan hidup anda.

Apakah gangguan obsesif-kompulsif?
Obesif-kompulsif gangguan (OCD) adalah gangguan kecemasan yang dicirikan oleh pemikiran yang tidak terkawal, fikiran yang tidak diingini dan tingkah laku berulang yang anda rasa terpaksa lakukan. Sekiranya anda mempunyai OCD, anda mungkin tahu bahawa pemikiran dan kelakuan obsesif anda tidak rasional, tetapi anda tidak dapat menahan masalah dan akan lari.

Gangguan obsesif-kompulsif, seperti jarum di kaunter tropika lama, menyebabkan otak mengunci beberapa pemikiran atau keinginan. Sebagai contoh, anda boleh menggigit 20 kali atau mencuci tangan anda sebanyak 20 kali untuk memastikan pintu ketuhar ditutup atau tangannya bersih.

Rawatan gangguan obsesif-kompulsif
Pemahaman obsesif-kompulsif
Fikiran-fikiran, imej, atau motif-obsesi yang obsesif yang dipaksa berulang-ulang kali dalam fikiran anda. Ia bukan apa yang anda mahu, tetapi anda tidak dapat menghentikannya. Sayangnya, fikiran-fikiran yang obsesif ini sering mengganggu dan mengganggu.

Obsesi, tingkah laku, atau corak tingkah laku berulang yang anda rasa anda mahu lakukan berulang kali. Obesessive compulsive disorder biasanya bertujuan untuk menghapuskan gangguan obsesif kompulsif.

Sebagai contoh, jika anda takut pencemaran, akan ada kecenderungan untuk pembersihan awal. Bagaimanapun, keamanan tidak akan berterusan. Sebenarnya, fikiran yang obsesif lebih sengit daripada sebelumnya dan sering menyebabkan kecemasan, kerana mereka menjadi lebih sukar dan memakan masa daripada sebelumnya. Ini adalah bulatan OCD yang buruk.

Rawatan gangguan obsesif-kompulsif
Klasifikasi orang yang mempunyai masalah obsesif-kompulsif
Mempunyai pemikiran dan kelakuan yang obsesif tidak semestinya bermakna anda mempunyai gangguan obsesif-kompulsif. Pada orang yang mempunyai OCD, pemikiran dan tingkah laku ini menyebabkan kebimbangan yang melampau, menghabiskan banyak masa dan mengganggu kehidupan seharian dan hubungan.

Kebanyakan orang yang mengalami gangguan obsesif-kompulsif (OCD) adalah kedua-dua obsesif dan kompulsif, tetapi sesetengah orang memilikinya sendiri.
Pemikiran-pemikiran yang obsesif

Rawatan gangguan obsesif-kompulsif
Pemikiran-pemikiran yang obsesif
Pemikiran obsesif-kompulsif dalam gangguan obsesif-kompulsif termasuk:

Takut pencemaran dengan kuman, tanah atau bahan lain yang tercemar
Takut kehilangan kawalan dan mencederakan diri sendiri atau orang lain
Pemikiran dan pemikiran seksual yang sengit
Terlalu banyak tumpuan kepada etika
Takut kehilangan atau kehilangan apa yang anda perlukan
Pesanan: Idea bahawa segala sesuatu mesti “betul” di tempatnya
Takhayul: Perhatikan lebih banyak perkara yang baik atau buruk

Rawatan gangguan obsesif-kompulsif
Tingkah laku obsesif-kompulsif yang biasanya dikaitkan dengan gangguan obsesif-kompulsif:
Menyegarkan dan radikal perkara seperti kunci, peranti dan suis, dan sebagainya
Bersentuhan dengan ahli keluarga untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan mereka
Mengira, cap jari, mengulangi kata-kata tertentu, dan karut lain untuk mengurangkan kebimbangan
Luangkan masa pembersihan dan pembersihan
Kepekaan alam sekitar
Pilih pembersih vakum seperti surat khabar lama atau makanan kosong

Hubungan antara simpanan dan gangguan obsesif-kompulsif

Penyimpanan

Simpanan obsesif-kompulsif (mengumpul dan menyimpan barang berharga) adalah gejala biasa orang yang mengalami gangguan obsesif-kompulsif. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai simptom penyimpanan lebih cenderung daripada gangguan lain seperti depresi, gangguan tekanan trauma (PTSD), gangguan obsesif-kompulsif, ADHD, atau ADHD.
Gejala gangguan obsesif-kompulsif pada kanak-kanak

Rawatan gangguan obsesif-kompulsif
OCD pada kanak-kanak
Walaupun permulaan gangguan obsesif-kompulsif biasanya berlaku pada masa remaja atau remaja, kadang-kadang kanak-kanak mengalami gejala yang serupa dengan ODC. Namun, gejala gangguan lain seperti gangguan defisit perhatian, autisme dan sindrom Torah mungkin sangat mirip dengan gejala OCD sebelum sebarang diagnosis diperlukan, jika pemeriksaan medis dan psikologi yang menyeluruh dilakukan.
Ubat-ubatan sendiri dalam rawatan gangguan obsesif-kompulsif
Cadangan 1: Luangkan masa untuk saling membantu

Gaya hidup anda memainkan peranan penting dalam perasaan anda dan boleh membantu mengawal kebimbangan dan prestasi anda.
Senaman yang kerap

Kesan senaman terhadap rawatan gangguan obsesif-kompulsif

Latihan adalah cara semula jadi dan berkesan untuk mengurangkan kebimbangan. Dengan senaman, anda boleh mengawal gejala OCD dengan menguatkan sistem saraf untuk memastikan tumpuan anda dalam fikiran apabila anda terobsesi dengannya. Untuk penggunaan yang paling banyak, d

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *