16
اکتبر

Опсесивно-компулсивна терапија – Опсесивно-компулсивни проблеми имаат логични решенија

Опсесивно-компулсивно нарушување Сакате да излезете од куќата, но отклучете ја и затворете ја неколку пати за да бидете сигурни дека е заклучена. Капењето е подолго и подолго од нормалното, или не шетајте по лентите додека шетате по улиците. Овие симптоми се дел од симптомите на OCD (опсесивно-компулсивно нарушување) денес. OCD е една од 20-те главни причини за заболувања поврзани со болести во светот и достапна е за сите во сегашниот свет и можеби многумина од нас страдаат од тоа без да го знаат тоа. Ајде да ги разгледаме симптомите и начините на лекување на опсесивно-компулсивно нарушување за да се спасиме себеси, оние околу нас или децата од кои страдаме, но несомнено не можеме да го откриеме.

Опсесивно-компулсивно нарушување третман
Ако одите на железо двапати, видете дали го исклучувате. Или сте ја заклучиле вратата од автомобилот, ова е нормално. Но, ако имате опсесивно-компулсивно нарушување (OCD), вашите опсесивно-компулсивни мисли и однесувања стануваат толку интензивни што се во судир со вашиот секојдневен живот. Сè што правите е малку веројатно да го решите овој проблем. Но, не грижи се, ова е решение. Можете да се ослободите од овие несакани мисли и ирационални мисли со стратегии и стратегии за само-грижа и да ја поврати контролата врз вашиот живот.

Што е опсесивно-компулсивно нарушување?
Опсесивно-компулсивно нарушување (OCD) е анксиозно растројство кое се карактеризира со неконтролирано, несакано размислување и повторувачко однесување што се чувствувате присилно да го правите. Ако имате OCD, веројатно знаете дека вашите опсесивни мисли и однесувања се нерационални, но нема да можете да му одолеете на проблемот и ќе бегате.

Опсесивно-компулсивно нарушување, како што е игла во стар тропски бројач, предизвикува мозокот да се заклучи во некои мисли или желби. На пример, можете да каснете 20 пати или да ги измиете рацете 20 пати за да бидете сигурни дека вратата на рерната е затворена или рацете се чисти.

Опсесивно-компулсивно нарушување третман
Опсесивно-компулсивно разбирање
Принудени опсесивни мисли, слики или штетни мотиви што постојано ви паѓаат на ум. Тоа не е она што го сакате, но не можете да го спречите. За жал, овие опсесивни мисли честопати се досадни и вознемирувачки.

Опсесија, однесување или повторливи модели на однесување што сметате дека сакате да го правите одново и одново. Опсесивно компулсивно нарушување обично се обидува да го елиминира опсесивното компулсивно нарушување.

На пример, ако се плашите од загадување, ќе има тенденција за рано чистење. Сепак, мирот никогаш нема да трае. Всушност, опсесивните мисли се поинтензивни од кога било и честопати доведуваат до вознемиреност, бидејќи тие стануваат потешки и одземаат многу време отколку во минатото. Ова е лош круг на OCD.

Опсесивно-компулсивно нарушување третман
Класификација на лица со опсесивно-компулсивно нарушување
Имањето опсесивни мисли и однесувања не значи дека имате опсесивно-компулсивно нарушување. Кај луѓето со OCD, овие мисли и однесувања предизвикуваат екстремна вознемиреност, поминуваат многу време и го нарушуваат секојдневниот живот и врските.

Повеќето луѓе со опсесивно-компулсивно нарушување (OCD) се опсесивни и компулсивни, но некои луѓе го имаат сам.
Опсесивни мисли

Опсесивно-компулсивно нарушување третман
Опсесивни мисли
Опсесивно-компулсивни мисли во опсесивно-компулсивно нарушување вклучуваат:

Страв од загадување со бактерии, почва или други загадени материјали
Страв од губење на контролата и повредување на себе си или на другите
Интензивни сексуални мисли и мисли
Премногу се фокусира на етиката
Страв од губење или губење на она што можеби ви треба
Ред: Идејата дека сè мора да биде „правилно“ на свое место
Суеверие: Посветете повеќе внимание на работите што се добри или лоши

Опсесивно-компулсивно нарушување третман
Опсесивно-компулсивно однесување што обично се поврзува со опсесивно-компулсивно нарушување:
Освежување и радикализирање на нешта како брави, уреди и прекинувачи и слично
Чест контакт со членовите на семејството за да се обезбеди нивното здравје и благосостојба
Броење, отпечатоци од прсти, повторување на специфични зборови и други глупости за да се намали вознемиреноста
Поминете многу време за чистење и миење
Чувствителност на животната средина
Изберете правосмукалки како стари весници или празна храна

Врската помеѓу складирањето и опсесивно-компулсивно нарушување

Складирање

Опсесивно-компулсивно складирање (собирање и складирање на скапоцености) е вообичаен симптом на лица со опсесивно-компулсивно нарушување. Сепак, луѓето со симптоми на складирање се со поголема веројатност од другите нарушувања, како што се депресија, трауматско нарушување на стресот (PTSD), опсесивно-компулсивно нарушување, АДХД или АДХД.
Симптоми на опсесивно-компулсивно нарушување кај деца

Опсесивно-компулсивно нарушување третман
OCD кај деца
Додека почетокот на опсесивно-компулсивно нарушување обично се јавува во адолесценцијата или адолесценцијата, понекогаш децата доживуваат симптоми слични на ODC. Сепак, симптомите на други нарушувања како што се нарушување на дефицитот на внимание, аутизам и синдром Тора може да бидат многу слични на симптомите на OCD пред да биде неопходна каква било дијагноза, доколку се изврши темелно медицинско и психичко испитување.
Само-лек во третманот на опсесивно-компулсивно нарушување
Предлог 1: Поминете време на взаемна помош

Вашиот животен стил игра важна улога во тоа како се чувствувате и може да помогне во контролата на вашата вознемиреност и перформанси.
Редовно вежбање

Ефектот на вежбање на третман на опсесивно-компулсивно нарушување

Вежбањето е природен и многу ефикасен начин за намалување на вознемиреноста. Со вежбање, можете да ги контролирате симптомите на ОКБ со зајакнување на нервниот систем за да имате предвид вашиот фокус кога сте опседнати со тоа. За најголема употреба на вежби, г.

برچسب‌ها:,

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است

شما اولین نفر باشید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Accessibility