23
سپتامبر

Rawatan jangkitan telinga – Latihan telinga pada rawatan telinga

Rawatan jangkitan telinga adalah salah satu penyakit infeksi telinga yang paling umum dan biasa. Penyebab yang paling biasa kanak-kanak dirujuk kepada doktor di bawah umur dua tahun adalah jangkitan telinga tengah. Jangkitan jangka sederhana dikenali sebagai otitis media. Dalam 60% kes, jangkitan telinga tengah dirawat dengan sendirinya, tetapi jika tidak ditangani, ia tidak boleh diperbaiki. Sesetengah kanak-kanak terdedah kepada osteoarthritis, yang boleh dianggap 6 kali kurang daripada 6 bulan.

Rawatan jangkitan telinga
Melindungi telinga tengah dari serangan oleh mikroorganisma
Keluar dari pelepasan telinga tengah

Imbangan tekanan udara di telinga tengah dan ruang laring

Tiub Eustachian pendek dan sering rawan. Sudut adalah kira-kira 10 darjah, manakala pada orang dewasa ia adalah 45 darjah, yang melindungi telinga tengah lebih banyak.

Rawatan jangkitan telinga
Nefritis dan jangkitan telinga tengah
Media autisme prestasi yang lemah adalah salah satu faktor yang perlu dipertimbangkan. Apabila digunakan untuk perhatian mekanikal atau fungsi, untuk menyelesaikan proses ini, apa-apa udara yang terkena di telinga tengah diserap melalui membran mukus dan mencipta tekanan dan cecair negatif di telinga tengah sama dengan keradangan telinga tengah dengan penyerapan tanda jangkitan. Adakah. Tidak dapat dilihat jangkitan kronik tonsil dan adenoid boleh menjejaskan keradangan struktur berdekatan yang membawa kepada halangan saluran akustik basal atau terbuka, yang membawa kepada keadaan ini boleh menjadi halangan mekanikal atau gangguan dengan kerja plastik dan tanduk kecil. Fungsi tiub yang buruk sering tidak disebarkan melalui pengenalan tiub pengudaraan berongga dalam rawatan membran timpani.

Rawatan jangkitan telinga
Jangkitan telinga adalah salah satu penyakit yang paling biasa pada masa kanak-kanak dan masa kanak-kanak. Kerosakan pendengaran yang disebabkan oleh jangkitan telinga boleh menyebabkan gangguan pertuturan di kalangan kanak-kanak. Tergantung pada kawasan telinga yang terlibat, jangkitan dapat dirawat dengan berbeza. Infeksi telinga dikenal sebagai nama saintifik otitis. Suara itu mencapai siput melalui telinga luar dan telinga tengah. Sebarang halangan kepada penghantaran suara boleh menyebabkan kehilangan pendengaran. Jadual berikut menunjukkan jenis jangkitan telinga, gejala dan sebab dan rawatan mereka:

Rawatan jangkitan telinga
Jangkitan telinga tengah
Telinga sebagai salah satu organ penting tubuh boleh terlibat dalam patogen dan agen berjangkit seperti virus dan bakteria. Salah satu penyakit kanak-kanak yang paling biasa adalah jangkitan telinga, terutamanya jangkitan telinga tengah. Telinga terdiri daripada 3 bahagian telinga luar, telinga tengah dan telinga dalam. Radang telinga tengah dipanggil otitis media. Otitis media biasanya berlaku pada usia 6 hingga 24 bulan. Tujuh puluh peratus kanak-kanak di bawah umur tiga dan lapan puluh peratus kanak-kanak di bawah lima mengalami otitis media.

Otitis media atau jangkitan telinga tengah lebih biasa pada lelaki.

Rawatan jangkitan telinga
Faktor yang mempengaruhi gangguan telinga tengah

Lemak dan lemak

Ketidakstabilan struktur

Abi Beba Moda

Kabel Keluarga Abi Beba Modi

Berada di tempat kerja

Alahan

Suara sup

Lagu anda
Jangkitan telinga atau otitis media mempunyai jenis yang berbeza, yang disenaraikan di bawah:

Sambutan hari ini

Mod ini

Pengikat ini

Ini adalah mod yang mudah

Pelekat pelekat

Ini ubat-ubatan biasa

Tempat pelik ini

Rawatan jangkitan telinga
Sinusitis dan jangkitan telinga
Sinus adalah ruang tulang belakang beberapa tulang, yang biasanya diisi dengan udara dan mengandungi membran mukus. Sinus hadir di kebanyakan bahagian muka, termasuk pipi, rahang dan dahi. Gejala-gejala mungkin berbeza-beza bergantung kepada sinus yang terlibat. Penglibatan sinus depan atas menyebabkan sakit di bahagian atas kening. Penglibatan sinus rahang menyebabkan kesakitan di kawasan ini.

Sinus sinusoidal adalah salah satu daripada sinus yang boleh menyebabkan jangkitan telinga dan telinga jika mereka terlibat. Gejala lain dari gangguan sinus ini termasuk sakit leher, sakit belakang, atau sakit kepala. Asap rokok adalah salah satu faktor yang boleh menyebabkan jangkitan sinusitis dan telinga tengah pada kanak-kanak pada masa yang sama. Rawatan sinusitis biasanya merupakan ubat dan doktor akan menetapkan ubat mengikut peringkat penyakit.

Rawatan jangkitan telinga
Tonsil dan jangkitan telinga
Tonsils terdiri daripada tisu lembut yang paling biasa terletak di bahagian ujung mulut. Bengkak dan jangkitan di kawasan ini boleh menyebabkan demam, sakit tekak, keletihan, dan sebagainya. Jangkitan telinga adalah salah satu punca penyebaran kanak-kanak kepada doktor. Telinga kanak-kanak terdedah kepada jangkitan kerana struktur anatomi tertentu. Satu daripada tonsil jangkitan yang paling mudah dijangkiti pada kanak-kanak adalah tonsillar ketiga. Pembesaran tonsil ketiga boleh menyebabkan jangkitan telinga.

Peranan tiilar ketiga dalam imuniti sangat penting dan lokasinya di belakang hidung. Tonsil ketiga adalah berhampiran tiub Eustachian. Tiub Eustachian adalah antara muka antara mulut dan telinga tengah. Sebarang halangan dalam tiub Eustachian boleh menyebabkan jangkitan telinga tengah. Sekiranya bengkak dan jangkitan pada tonsil, tiub Eustachian disekat dan ini menyebabkan jangkitan pada telinga tengah. Salah satu punca utama jangkitan telinga tengah sebenarnya ialah penyumbatan tiub Eustachian oleh tonsillitis. Rawatan ubat adalah rawatan utama dan sekiranya terdapat jangkitan akut, pembedahan dan tonsilektomi boleh dilakukan oleh doktor anda.

Jangkitan telinga boleh menyebabkan tinnitus
Pelbagai sebab menyebabkan buzz. Salah satu punca tinnitus adalah jangkitan telinga. Jangkitan telinga adalah penyebab utama rujukan kanak-kanak kepada doktor. Orang dewasa juga boleh mengalami jangkitan telinga kerana pelbagai sebab, termasuk berenang di air tercemar, persekitaran yang tercemar, bakteria dan virus. Buzz adalah satu gejala penyakit. Kehadiran cecair di telinga tengah diikuti oleh tinnitus sebagai tambahan kepada kehilangan pendengaran. Keradangan

Accessibility