18
سپتامبر

Sunburn Burns – Tips bagaimana merawat sunburn

Selaran matahari terbakar Malangnya, untuk mengelakkan selaran matahari, satu-satunya cara untuk mencegah pendedahan cahaya matahari yang teruk adalah, tetapi ada penyelesaian untuk mengubati sinaran matahari dan luka. Di bawah, kami membentangkan kaedah yang mudah diguna dan membolehkan luka matahari berlaku secara semulajadi dan di rumah.

Rawatan untuk selaran matahari
1 Pilih cara yang betul untuk mandi
Selepas menghabiskan hari yang panjang di bawah sinar matahari, semua orang akan sampai ke bilik mandi secepat mungkin. Tetapi sebelum pergi ke bilik mandi, ingat bahawa mengeringkan sabun dan merengsa kulit. Rendam tanpa air sabun sejuk adalah pilihan yang lebih baik.

Ahli dermatologi Fredrick Hoberman mengesyorkan gabungan air dan minuman manis untuk mengurangkan keradangan dan gatal-gatal. Ia berfungsi lebih baik dengan pengeringan pada kulit, jadi lebih baik mengeringkan kulit anda dan bukannya mengeringkan dengan tuala.

Jus epal dan cuka putih adalah bahan kimia lain untuk merawat selaran matahari. Dermatologi percaya bahawa gabungan air sejuk dengan cuka cuka sangat bermanfaat untuk penyembuhan luka. Selepas berunding dengan doktor anda, anda boleh mengambil ubat penyembuhan di bilik mandi dan mengambil rasa sakit untuk masa yang lama. Jangan lupa mengeringkan kulit selepas memohon sebarang salap, pelarut, dan sebagainya kerana ia tidak mengganggu kulit.

Sekiranya anda memerlukan sabun untuk mencuci kulit anda, gunakan sabun lembut seperti sabun bayi. Kesan sabun yang tinggal di kulit menyebabkan kulit kering.

Rawatan untuk selaran matahari
2 Gunakan pelembap
Selepas mencuci dan mengosongkan badan anda, gunakan losyen dan minyak pelembab. Jika tidak kulit anda akan menjadi kering dan jengkel. Ingat pengawet pelembap dalam peti sejuk supaya toner menjadi lebih berguna apabila menggunakannya.

Rawatan untuk selaran matahari
3 Rawat dengan selera matahari dengan kacang hijau beku

Matahari terbakar kesakitan Tuhan tidak memberi anda, tetapi apabila anda mendapatkannya, anda hanya mencari sesuatu yang menarik untuk melegakan kesakitan anda. Untuk melakukan ini, anda boleh membantu ais ke kaca dan letakkan di kawasan yang cerah. Ini menyebabkan beberapa haba diserap, kontrak arteri dan jumlah keradangan dikurangkan. Sekiranya ais tidak tersedia, pergi ke beku dan gunakan makanan mendidih seperti makanan beku atau apa-apa lagi yang anda dapati di dalam penyejuk beku. Perlu diingat bahawa pakej-pakej ini tidak langsung jatuh ke dalam zon debu tanpa kain.

Rawatan untuk selaran matahari
4 Jus menggunakan buah-buahan yang berair
Jangan terlepas manfaat air minuman. Anda harus minum banyak air untuk mengimbangi kesan selaran matahari pada kulit kering. Mungkin anda tidak memberi perhatian kepada jumlah air dalam buah, seperti kebanyakan orang. Buah-buahan ini mengandungi sejumlah besar air, jadi mereka sangat berguna dalam rawatan kulit kering. Satu keping tembikai mengandungi lebih daripada satu cawan air. Buah-buahan seperti cantaloupe dan melon juga membantu anda. Setiap buah-buahan ini penuh dengan air. Jangan lupa kuasa tersembunyi buah-buahan untuk merawat selaran matahari.

Rawatan untuk selaran matahari
5 Gunakan ais termampat
Menggunakan ais krim adalah kaedah biasa yang kebanyakan orang tahu.

Letakkan ais dan air dalam bekas. Letakkan kain di atasnya dan kemudian sapukan pada kulit anda untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan. Ulangi beberapa kali sehari selama 10 hingga 15 minit. Sekiranya anda mengalami rasa gatal dan sakit, berunding dengan doktor dan ubat-ubatan jika perlu.

Rawatan untuk selaran matahari
6 Anti-penuaan rawatan dengan ubat preskripsi
Kadang-kadang rawatan dikatakan tidak menyembuhkan rasa sakit, jadi anda harus mengambil ubat kaunter. Pergi ke farmasi dan minta farmasi anda jika ubat terbaik untuk melegakan kesakitan anda. Contoh ubat preskripsi dan pengamal perubatan disenaraikan di bawah

Hydrocortisone: hidrokortison 1% boleh menyembuhkan keradangan kulit.

Aloe Vera Gel: Aloe Vera mempunyai kesan terapeutik yang hebat. Gel tanpa alkohol, warna dan minyak wangi juga membantu merawat selaran matahari. Sekiranya daun lidah buaya juga berada di barisan hadapan, anda boleh mengeluarkan isi dengan sudu dan letakkan di gatal-gatal dan menggaru kawasan.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai rawatan sinar matahari, lihat pautan ini.

Accessibility