15
سپتامبر

Opekline od sunčanja – Savjeti kako liječiti opekotine od sunca

Opekline od sunca Nažalost, za sprečavanje sunčanja jedini je način da se spriječi jako izlaganje suncu, ali postoji rješenje za opekotine i rane. U nastavku predstavljamo metode koje su lako primjenjive i omogućavaju da se opekotine od sunca javljaju prirodno i kod kuće.

Tretman za opekotine od sunca
1 Odaberite pravi način tuširanja
Nakon dugog dana na suncu, svi što prije stignu u kupaonicu. No prije odlaska u kupaonicu sjetite se da sapun suši i nadražuje kožu. Namakanje bez hladne vode sa sapunom mnogo je bolja opcija.

Dermatolog Fredrick Hoberman preporučuje kombinaciju vode i zaslađenih pića za smanjenje upale i svraba. Uspješnije djeluje pri sušenju na koži, pa je bolje osušiti je na koži, a ne osušiti je ručnikom.

Jabučni sok i bijeli ocat druge su hemijske supstance za liječenje opekotina od sunca. Dermatolozi smatraju da je kombinacija hladne vode sa šoljom octa veoma korisna za zarastanje rana. Nakon konsultacija sa svojim lekarom, možete uzimati lekove u kupatilu i dugo uzimati olakšanje. Ne zaboravite sušiti kožu nakon nanošenja bilo kakve masti, otapala itd., Jer ne nadražuje kožu.

Ako vam je potreban sapun za pranje kože, koristite meke sapune poput dječjeg sapuna. Učinak sapuna koji preostaje na koži uzrokuje suhu kožu.

Tretman za opekotine od sunca
2 Koristite hidratantnu kremu
Nakon pranja i ispražnjenja tijela, koristite hidratantne losione i ulja. Inače će vaša koža postati suha i razdražena. Sjetite se hidratantnog konzervansa u hladnjaku da bi tonik postao korisniji kada ga koristite.

Tretman za opekotine od sunca
3 Priuštite opekotine od sunca smrznutim zelenim graškom

Sunce gori bol koju vam Bog ne daje, ali kad ga dobijete, samo tražite nešto zanimljivo za ublažavanje boli. Da biste to učinili, možete pomoći ledu čaši i staviti je na sunčano područje. To uzrokuje upijanje neke topline, arterije se skupljaju i smanjuje se količina upale. Ako vam led nije na raspolaganju, idite do zamrzivača i koristite vrelu hranu poput smrznute hrane ili bilo čega drugog što pronađete u zamrzivaču. Samo imajte na umu da ovi paketi ne padaju direktno u zonu prašine bez tkanine.

Tretman za opekotine od sunca
4 Sok uz sočno voće
Ne propustite prednosti pijenja vode. Trebali biste piti puno vode da biste ublažili efekte opekotina od sunca na suvoj koži. Možda ne obraćate pažnju na količinu vode u plodu, kao i većina ljudi. Ovo voće sadrži znatnu količinu vode, tako da su veoma korisni u liječenju suve kože. Jedna kriška lubenice sadrži više od jedne šolje vode. Plodovi poput kantariona i dinje takođe vam pomažu. Svako od ovih plodova je puno vode. Ne zaboravite skrivenu moć plodova za liječenje opekotina od sunca.

Tretman za opekotine od sunca
5 Koristite komprimirani led
Korištenje sladoleda uobičajena je metoda s kojom je većina ljudi upoznata.

Stavite led i vodu u kontejner. Stavite krpu na to, a zatim je nanesite na kožu da smanjite upalu i bol. Ponavljajte ovo nekoliko puta dnevno, 10 do 15 minuta. Ako imate svrab i bol, posavjetujte se s liječnikom i po potrebi uzimajte lijekove.

Tretman za opekotine od sunca
6 Tretman protiv starenja lekovima na recept
Ponekad se kaže da tretmani ne izliječe bol, pa trebate preuzeti kontra-lek. Otiđite u ljekarnu i pitajte ljekarnu je li lijek najbolji za ublažavanje vaše boli. Primjeri lijekova na recept i iscjelitelji navedeni su u nastavku

Hidrokortizon: 2% hidrokortizona može izlečiti upalu kože.

Aloe vera gel: Aloe vera ima sjajan terapeutski efekat. Gel, boja i parfem bez alkohola pomažu i u liječenju opeklina od sunca. Ako je list aloe vere također u prvom planu, sadržaj možete jednostavno ukloniti žlicom i staviti ga na mjesto svrbeža i grebanja.

Više informacija o liječenju opekotina od sunčanja potražite na ovom linku.

Accessibility