درمان پای پرانتزی – اموزش درمان پرانتزی شدن پا با روش های جدید
درمان پای پرانتزی روشهای درمان پای پزانتزی عبارتاند از: استفاده از مکملهای ویتامین D و یا مکملهای فسفات در صورت مقاومت نرمی استخوان نسبت به ویتامین D.
درمانهای پزشکی میتوانند مشکلات رادیوگرافیک ذکرشده را رفع کنند.
درمان پای پرانتزی
حادثه. شکستگی پروگزیمال متافیز استخوان درشت نی (شکستگی کوزن) میتواند با ایجاد عارضهی پای ضربدری در فرد باعث مشکلات عدیدهای شود. تئوریهایی که فرض میشود بتوانند این عارضه را توضیح دهند عبارتاند از تحریک نامتوازن صفحهی رشد پروگزیمال استخوان درشت نی، رشد بیشازحد درشت نی و نازک نی، عدم جوش خوردگی و بدحالتی بافت نرم در اطراف شکستگی میانی. قابلقبولترین تئوری، تحریک صفحهی رشد پروگزیمال میانی درشت نی در اثر پرخونی است. شکستگیهای استخوان ران و شکستگیهای پروگزیمال درشت نی، ممکن است در اثر اختلالات جزئی در رشد دچار اشکال شوند. باور بر این است که استعداد بالای این صفحههای رشد برای ایجاد اختلالات رشد، به دلیل ساختار بزرگ و حلقوی آنهاست.
برای نوجوانان و افراد بزرگسال بسیار مهم است که با روشهای اصلاح زانوی پرانتزی آشنا باشند، چرا که معمولا در ورای بدشکلی و پرانتزی بودن پاها، مشکلات و آسیبهای بسیار جدیتری وجود دارند که لازم است برای درمان و رفع آنها اقدام شود. علاوه بر این در صورتی که برای درمان زانوی پرانتزی هیچ اقدامی صورت نگیرد، این اختلال در آینده موجب عوارض جدیتری مانند آرتروز زانو میشود.
درمان پای پرانتزی
برخی بریسهای ارتوپدی (زانوبندهای مخصوص) برای اصلاح زانوی پرانتزی طراحی شده اند. البته این بریسها برای استفاده در سن مناسب طراحی شده اند و معمولا برای افراد بزرگسال تجویز نمی شوند، چرا که رشد استخوانی در افراد بزرگسال کامل شده است و بنابراین استفاده از بریس نمی تواند تغییری در نحوهی رشد استخوان ایجاد کند. این بریسها بیش از همه برای کودکانی با سن پایین مناسب است که هنوز استخوانهای آنها رشد زیادی خواهد داشت.
درمان پای پرانتزی
از سوی دیگر بریسهای مخصوص دیگری برای افراد بزرگسال مبتلا به زانوی پرانتزی وجود دارند که به نام بریسهای Unloader (کاهندهی فشار) شناخته میشوند. این بریسها توسط شرکتهای سازندهی مختلفی تولید میشوند و در کاهش درد و سایر علائم آزاردهندهی ناشی از زانوی پرانتزی موثر هستند. البته این بریسها تاثیری در اصلاح حالت پرانتزی پاها ندارند.
استئودیستروفی کلیوی. مانند نرمی استخوان، استئودیستروفی کلیوی نیز میتواند منجر به پرانتزی و یا ضربدری شدن پاها گردد. با این حال برخلاف نرمی استخوان، استئودیستروفی کلیوی بیشتر منجر به ایجاد پای ضربدری میشود. باور بر این است که علت این امر، مربوط به الگوی مکانیکی صفحههای رشد به هنگام ظاهر شدن بیماری میباشد. استئودیستروفی کلیوی در کودکان بزرگتر و مبتلا به پاهای ضربدری ظاهر شده ولی نرمی استخوان در کودکان با سن پایین و دارای پای پرانتزی وجود دارد. درمان بدشکلیهای حاصل از این بیماریها، زمانی نتیجه میدهد که مشکلات کلیوی به وسیلهی دارو و یا پیوند عضو، درمان شده باشند.
درمان
درمان پای پرانتزی
صبر. اگر کودک شما کمتر از سه سال سن دارد، پای پرانتزی بهطور خود به خودی اصلاح خواهد شد. کودک خود را تحت نظر داشته و دقت کنید که پای پرانتزی با بزرگتر شدن او رو به اصلاح خود پیش برود. در صورت دیده شدن هرگونه مشکل در راه رفتن، با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
میزان ویتامین D در رژیم غذایی کودک را تحت نظر داشته باشید. نرمی استخوان که ممکن است در اثر کمبود ویتامین D در رژیم غذایی افراد ایجاد شود، یکی از عواملی است که میتواند باعث شدیدتر شدن عارضهی پاهای پرانتزی گردد. افزایش میزان ویتامین D در صورت کمبود آن، میتواند از بروز نرمی استخوان جلوگیری کرده و همچنین پاهای پرانتزی را درمان کند.
درمان پای پرانتزی
بریس های طبی. بریس های مخصوص پا، کفش و یا گچ گرفتن، درصورتیکه پاهای کودک با رشد خود به حالت طبیعی نرسند، از راههای درمان پای پرانتزی میباشند. از این روشها در صورتی استفاده میشود که عارضه شدید بوده و یا کودک به بیماریهای دیگری مبتلا بوده و این بیماریها با پای پرانتزی مرتبط باشند. این بریس ها بر روی بدن کودک سوار میشوند تا زمانی که استخوانها حالت طبیعی خود را پیدا کنند.
درمان پای پرانتزی در بزرگسالان و جوانان
جراحی. در بزرگسالان و جوانان در صورت شدید بودن عارضه، معمولاً عمل جراحی تنها گزینهی ممکن برای درمان پا پرانتزی میباشد. در طی عمل جراحی، حالت قرارگیری استخوانها در زانو تغییر پیدا کرده و همچنین فشار وارده بر روی غضروفها کاهش پیدا میکند. پزشک شما میتواند تصمیم بگیرد که آیا عمل جراحی گزینهی مناسبی است یا خیر.
درمان پای پرانتزی
عمل جراحی میتواند درد و فشار وارده بر روی زانو را کاهش دهد.
زمان بهبودی کامل، ممکن است تا یک سال طول بکشد.
گچ گرفتن پس از عمل جراحی. پس از انجام عمل جراحی بهمنظور درمان زانوی پرانتزی ، احتمالاً نیاز به گچ گرفتن اندام برای دورهی بهبودی خواهد بود. این زمان بهبودی، برای هر شخصی متفاوت خواهد بود.
جلسات فیزیوتراپی پس از انجام عمل جراحی. احتمالاً، پزشک از شما درخواست میکند تا پس از انجام عمل جراحی، به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید. فیزیوتراپیست به شما کمک میکند تا قدرت و دامنهی حرکتی پاهای خود را حفظ کرده و آن را تقویت کنید.
فیزیوتراپیست به شما کمک میکند تا پس از انجام عمل جراحی، تا حد امکان بهبود یابید.
بااینکه عمل جراحی میتواند پای پرانتزی را اصلاح کند، بهبودی پس از آن نیز امری ضروری است.
تعدادی از حرکات اصلاحی زانوی پرانتزی و تمرینات مناسب برای انجام پس از عمل جراحی پای ضربدری، در زیر آورده شدهاند:
گرم کردن ملایم بدن با تمرینات ایروبیک قبل از انجام هر ورزشی ضروری است. میتوانید این کار را با پیادهروی و یا دوچرخهسواری انجام دهید.
درمان پای پرانتزی
بلند کردن پا به حالت مستقیم یکی از تمرینات توصیهشده است. در هنگام انجام این تمرین، عضلات پشت خود را شل کرده و از قوس دادن به کمر خودداری کنید، سپس هر پا را به مدت 5 ثانیه بالا آورده و به مدت چند دقیقه این ورزش را انجام دهید.
درمان پای پرانتزی
9
تمرین پلانک جانبی. این تمرین برای کسانی مناسب است که حالت خفیفی از پای ضربدری را داشته و نمیخواهد تحت عمل جراحی قرار بگیرد. این تمرین، زانوها و لگن را به سمت خارج متمایل میسازد.
10
اسکوات بر روی دیوار. این تمرین را در حالی انجام دهید که پشت خود را بر روی دیوار تکیه داده و پای شما از دیوار دور است. زمان انجام این تمرین، هیچگاه زاویهی زانوهای خود را به زیر 90 درجه نرسانید.
11
بالا رفتن از پلهی کناری. هدف اصلی انجام این ورزش، حفظ توازن مناسب زانوها و پاها پس از انجام عمل جراحی میباشد. در این تمرین، زانوی مشکلدار را از آخرین انگشت پای دیگر، فراتر نبرید.
درمان پای پرانتزی
12
پرس زانو. این کار را برای هر پا به مدت سه ثانیه انجام داده و 10 بار تکرار کنید.
13
پل زدن با یک پا. این تمرین برای افرادی که تنها در یک پای خود دچار عارضه هستند، مناسب میباشد.
ورزش
zanoo5
ورزشهای مخصوص اصلاح زانو پرانتزی موجب تقویت عضلات ران پا و پشتیبانی بیشتر از مفصل زانو میشوند. البته این تمرینات تاثیر بسیار کمی در اصلاح حالت پرانتزی بودن پاها دارند (خصوصا در مواردی که دفرمیتی پاها شدید است). این تمرینات تنها برای افرادی موثرند که میزان خمیدگی و انحراف پای آنها، خفیف است.
معمولا برای اصلاح پای پرانتزی، تمریناتی تجویز میشوند که موجب تقویت عضلات ران پا میشوند. این تمرینات موجب میشوند که فشار کمتری بر مفاصل و تاندونهای پا وارد شود.
انجام حرکات چرخش مفصل لگن و ران به طرفین نیز میتواند در اصلاح زانوی پرانتزی موثر باشد چرا که عضلات جمع کنندهی ران پا در ناحیه بالای ران و لگن را تقویت میکنند. در صورتی که در این عضلات هر گونه عدم تعادل وجود داشته باشد، میتواند موجب پرانتزی شدن پاها شود.
ماساژتراپی
یکی دیگر از درمانهای تجویز شده برای زانوی پرانتزی، انجام ماساژ درمانی است. در این روش درمانگر به طور مکرر، پاها را به سمت عقب و جلو حرکت میدهد. ماساژ درمانی مخصوص پای پرانتزی معمولا توسط فیزیوتراپیست متخصص و باتجربه باید انجام شود چرا که دارای تکنیکها و روشهای پیشرفتهی خاص خود میباشد. روش ماساژتراپی معمولا برای کودکان تجویز میشود و برای بزرگسالان توصیه نمی شود.
کفی و کفش طبی
یکی از روشهای درمانی موثر برای زانوی پرانتزی، تجویز کفیها و کفشهای طبی مخصوص است که به ایجاد راستای صحیح قرارگیری پاها کمک میکنند. این کفشها و کفیها همچنین موجب میشوند که فشار وارد شده بر زانوها به نحو صحیحی توزیع شود و فشار مضاعفی که بر روی برخی قسمتهای زانو (به خاطر پرانتزی بودن پاها) وارد میشود، برطرف شود و شخص بتواند با راحتی بیشتری بایستد و راه برود.
جراحی
برای افرادی که میخواهند با کمک روشهای درمانی غیرتهاجمی مشکل زانوی پرانتزی خود را حل کنند، قطعا جراحی اولین گزینهی درمانی نیست. اما با این حال در برخی موارد که میزان بدشکلی پاها شدید است، تنها راه بر طرف کردن مشکل، انجام جراحی میباشد. در واقع جراحی تنها راه برطرف کردن کامل حالت پرانتزی پاها در افراد بزرگسال است. پرکاربردترین تکنیک جراحی برای درمان پای پرانتزی، استئوتومی است.
درمان پای پرانتزی برای تماشا فایل ویدیوی روی این لینک کلیک نمایید
منابع
raeissadat.ir
drpourghasemian.ir